Jak zwiększyć masę?

trening

Wraz z nastaniem wiosny największym zainteresowaniem wśród trenujących cieszą się preparaty, które redukują tkankę tłuszczową. W zimie większe zainteresowanie wzbudzają odżywki z węglowodanami. Sportowcy, którzy decydują się na ich stosowanie zazwyczaj pragną nabrać nieco masy i popracować nad budowaniem muskulatury.

Jak sama nazwa wskazuje, odżywki węglowodanowe mają wysoką zawartość węglowodanów (nawet do 80 procent całego składu). Oprócz tego zawierają również białka oraz tłuszcze. W przypadku aminokwasów, ich zawartość może wynosić od kilku do kilkudziesięciu gramów na każde 100 gramów produktu.

 węglowodanyObecny w odżywkach węglowodanowych cukier to przede wszystkim glukoza lub dekstroza połączona z maltodekstryną. Charakteryzują się one różnym indeksem glikemicznym, a co jest z tym związane – odmiennym czasem wchłaniania. Oznacza to, że taka mieszanka dostarcza energii przez dłuższy czas. Jeżeli chodzi o białko, pochodzi ono z serwatki mlecznej. Serwatka jest przetwarzana w różny sposób, co również ma wpływ na czas wchłaniania. Dużo rzadziej spotkamy w odżywce jaja lub kazeinę. Jeżeli połączymy różne rodzaje białek w jednym produkcie, otrzymamy dużą dawkę budulca. Zadaniem odżywki jest dostarczenie nadwyżki energii, która jest niezbędna do zbudowania masy, o którą przecież chodzi najbardziej.

Odżywki węglowodanowe można stosować według własnych potrzeb – jest to sprawa bardzo indywidualna. Wszystko zależy od oczekiwanego efektu, prowadzonej diety, przyzwyczajeń, wykonywanych ćwiczeń. Spora dawka cukrów pobudza wydzielanie insuliny, która z kolei ma działanie budulcowe oraz transportuje aminokwasy i składniki odżywcze do tkanek całego ciała. Odżywek nie powinno przyjmować się bezpośrednio po treningu, ponieważ podnosi to w szybkim tempie zawartość cukru we krwi. W niektórych przypadkach może to poskutkować zredukowaniem apetytu, a przecież po intensywnym wysiłku powinniśmy zjeść pełnowartościowy posiłek. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób, które mają duże problemy z apetytem.

Related posts

Leave a Comment

*