Czosnek – nieodzowny w kuchni i w leczeniu chorób
czosnek

O czosnku jako najskuteczniejszym naturalnym antybiotyku wiedziały już nasze prababcie, które używały go jako bardzo skuteczny składnik w leczeniu wielu przypadłości związanych z naszym zdrowiem. Okazuje się, że czosnek w połączeniu z mlekiem oraz miodem stanowi bardzo dobrą mieszankę, która powoduje maksymalne załagodzenie w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła. Gdy taka oto miksturę wypijemy przed snem, w nocy poczujemy bardzo mocne uczucie ciepła, gdyż jest to „eliksir”, który działa napotnie, a najważniejszym składnikiem jest tutaj czosnek, który wcześniej kroimy w kostkę, wystarczy tylko jeden ząbek, a rano poczujemy znaczną ulgę w okolicach przełyku i gardła. O dobroczynnym działaniu czosnku chyba nie trzeba również przypominać osobom, które nagminnie używają go jako środek redukujący katar. Gdy zrobimy domowym sposobem przysłowiowe korale z czosnku i powieśmy je niedaleko naszego łóżka, po pewnym czasie zacznie on wydzielać intensywny aromat, który spowoduje, że nasz nos zacznie normalnie funkcjonować o ile czosnek będzie świeżo pokrojony i znajdzie się w zasięgu naszego węchu. Czosnek oczyszcza także nasze drogi oddechowe, a więc działa podwójnie. Jeśli cały rok będziemy regularnie używać czosnku do naszych potraw sami przekonamy się, że chorujemy znacznie mniej a nasza odporność również jest znacznie większa.