Spory pomiędzy zwolennikami jedzenia mięsa, a wegetarianami są już na porządku dziennym. Jedni uważają, że mięso to naturalny pokarm człowieka, a drudzy, że nie jesteśmy przystosowani do jego trawienia. Jakość mięsa, które znajduje się obecnie na sklepowych półkach często jest wątpliwa, a wędliny z reguły nie smakują jak za dawnych lat. Przeciwnicy jedzenia mięsa przeważnie podkreślają, że zwierzęta cierpią podczas uboju, a samo spożywanie produktów mięsnych jest barbarzyństwem. Powszechne wśród jaroszy są także opinie, że mięso jest po prostu szkodliwe dla ludzkiego organizmu i z tego powodu powinniśmy go unikać. Czy to prawda? Naukowcy wyraźnie podkreślają, że mięso jest nam potrzebne, ponieważ zawiera aminokwasy, których nie potrafimy sami syntetyzować. Zaznaczają jednak, że powinniśmy jeść je z umiarem i nie każdy jego rodzaj. Oprócz tego, że mięso zawiera cenne dla nas składniki, to jednak wprowadza sporo szkodliwych nam nasyconych kwasów tłuszczowych. Według opinii dietetyków, najmniej korzystne jest dla nas mięso czerwone. Z racji tego, że zawiera bardzo dużo żelaza, nie powinnyśmy rezygnować z niego całkowicie, a jedynie ograniczyć. Najzdrowszym typem mięsa jest nasz swojski kurczak. Ogólnie, cały drób można śmiało zaliczyć do zwierząt, które dobrze jest wprowadzić na stałe do diety. Mięso białe jest zdrowsze, ponieważ jest chude i dostarcza kilkakrotnie mniej tłuszczów nasyconych, niż mięso. Ale białe mięso to nie tylko ptactwo. Dietetycy dzielą mięsa nie ze względu na barwę (np. tak lubiany przez nas indyk jest czerwony), ale zawartość wspomnianych tłuszczów i ich rodzaj. Do białych zaliczają się zatem także królik, cielęcina i struś. Czerwone zaś to wieprzowina, wołowina, konina, kaczka, gęś, czy baranina. Co ciekawe, w białym mięsie przeważają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, a szkodliwe występują w małej ilości. Białko zawarte w mięsie jest najłatwiej przyswajalnym rodzajem białka. Podobnie jest ze wszystkimi produktami, które pochodzą od zwierząt, czyli mlekiem, serem, masłem itd. Najwięcej zawiera go pierś kurczaka, stąd też najczęściej podaje się dzieciom właśnie tę  część drobiu. Żelazo zawarte w roślinach jest trudniej przyswajalne, ale jego wchłanianie można poprawić jedząc jednocześnie np. cielęcinę. Dlatego właśnie warto łączyć warzywa z mięsem.