Już od wieków, ludzie uważali sami siebie za mięsożerców, powołując się na specyficzne rozstawienie oczu, analogiczne z drapieżnikami oraz zdolnością przyswajania mięsa, istnieje jednak wiele wzmianek o decyzji zastąpienia mięsa owocami, warzywami i rybami. Wegetarianizm, uznawany jest za doskonałą alternatywę dla diety mięsnej, z której wielu ludzi rezygnuje, z najróżniejszych, mniej lub bardziej powszechnych powodów. Czasem, kierują nimi względy ideologiczne i zamiłowanie do ekologii, bądź wrażliwość na cierpienie zwierząt, podczas gdy innym razem, rezygnują oni z mięsa przede wszystkim dlatego, że uważają dietę mięsną za niekorzystną dla ich zdrowia, bądź po prostu, niesmaczną z ich własnego punktu widzenia. Zastąpić, nie znaczy wyeliminowaćNiezależnie od tego, jaki powód uznany zostanie za główny w podjęciu o nie spożywaniu mięsa, a w niektórych przypadkach także i ryb, warto pamiętać o tym, że ludzki organizm wykazuje zapotrzebowanie na pewne składniki odżywcze i wyeliminowanie któregoś z nich z diety, zakończyć może się zachwianiem gospodarki organizmu i zaburzeniami w działaniu. Mięso, należy zastąpić produktami, które pozwolą uzyskać dokładnie takie same składniki odżywcze, jakie do tej pory, pozyskiwało się z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegetariańska, uważana jest za charakteryzującą się takimi zaletami, jak mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, nadciśnienie, czy choroby serca, lecz pozytywne aspekty wegetarianizmu, uzyskać można wyłącznie wtedy, gdy mięso zostanie nie wyeliminowane z jadłospisu, lecz zastąpione. Najważniejszy element to zapewnienie sobie odpowiedniej ilości białka, które jest głównym składnikiem, którego w diecie wegetarianina pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Białko, to główny budulec i tym samym, konieczne jest ono do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Alternatywne źródło białka, to przede wszystkim warzywa strączkowe, chude mleko, jajka, jogurty, sery, grzyby, bakłażany i tofu. Innym, równie ważnym elementem jest żelazo, które z kolei, istotne jest, by zachować właściwą kondycję, przede wszystkim psychiczną, gdyż niedobór żelaza, powoduje zaburzenia koncentracji oraz anemię. Żelazo, znaleźć można w żółtkach jajek, jak również i w orzechach, szpinaku, brokułach, kiwi, malinach, ziemniakach i pomarańczach.