Przede wszystkim pamiętać trzeba, że zielone warzywa to nie tylko ogórek czy sałata. Zwłaszcza ten pierwszy nie jest bogaty w składniki wartościowe, w minerały, dlatego też można go jeść dla smaku, jednak jeżeli chodzi o wartości odżywcze, powinno się skoncentrować na zupełnie innych smakach. A zatem jakie warzywa, zielone warzywa, będą dobre dla nas i wpłyną korzystnie na nasze zdrowie? Przede wszystkim będą to wszystkie warzywa strączkowe, takie jak chociażby groszek. Inne to te liściaste czy też takie, które mają tak zwane główki bądź kwiaty, a więc na przykład szczaw bądź też brokuły. Zielone warzywa zawierają bardzo dużo minerałów, które odpowiadają za utrzymanie naszego organizmu w koordynacji i dzięki którym wyglądamy zdrowo i tak też się czujemy. Jeśli będziemy ich jeść wystarczająco dużo (czyli przynajmniej jedną porcję dziennie), wtedy nie musimy się obawiać o to, że zachorujemy albo że będziemy się źle czuć. Oczywiście taka idealna sytuacja jest możliwa wtedy, kiedy cała nasza dieta będzie zbilansowana, a nie tylko w przypadku gdy będziemy jeść same zielone warzywa. Bardzo zdrowa i bogata w składniki pomagające w zachowaniu odporności jest zielona papryka. Jeśli chodzi natomiast o brokuły czy szczaw, te zawierają niezwykle dużo żelaza, a ono znów odpowiada za moc naszej krwi. Wymieniać można dużo – choćby za utrzymanie gospodarki tłuszczowej w ryzach czy za jakiekolwiek inne rzeczy. Zielone warzywa nam nigdy nie zaszkodzą, więc nie musimy się martwić o ilości, w jakich będziemy je spożywać. Niemniej jednak powinniśmy wziąć pod uwagę fakt, że jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni jeszcze do spożywania zbyt dużej ilości warzyw, mogą one w pierwszym momencie działać na nas przeczyszczająco, zawierają one bowiem bardzo dużo błonnika. Trzeba więc głównie z tego powodu zachować umiar i stopniowo zwiększać porcje życiodajnych warzyw. Jeśli zachowamy się racjonalnie, będziemy zdrowi przez długi czas i również pełni energii oraz sił na każdy dzień.