Najwięcej składników potrzebnych dla zdrowia, jeśli chodzi o produkty odzwierzęce, znajduje się w jajkach. Przy prawidłowo skomponowanej diecie nie należy spożywać ich zbyt dużo, jednak nieprawdą jest, iż cholesterol w nich zawarty jest niebezpieczny. Obecnie dopuszcza się spożywanie nawet jednego jajka dziennie. I słusznie, ponieważ zawiera ono żelazo, witaminę E, B12 i inne składniki tak ważne w codziennej diecie. Najzdrowsze jajko to to ugotowane na miękko, ponieważ nie jest tak ciężkostrawne, jak inne potrawy z tego produktu. W przypadku stosowania diety wegetariańskiej lub odchudzającej, gdzie najbardziej liczy się jakość posiłków, warto pamiętać, iż żelazo najlepiej przyswaja się razem z witaminą C. Dlatego należy spożyć później jakiś owoc lub zdecydować się na ciasto z owocami. Jabłko pełne zdrowia „Jedno jabłko dwa razy dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – to angielskie powiedzenie nie wzięło się znikąd. Choć owoce często zawierają wiele potrzebnych witamin, w przypadku jabłka największą wartością jest błonnik. Należy pamiętać, iż owoców nie może zastąpić sam sok. Jeśli decydujemy się na sok owocowy ze sklepu, najlepiej jest wybrać ten z cząstkami owoców i oczywiście bez dodatku cukru czy słodzika. Oczywiście jeszcze lepiej jest samodzielnie wycisnąć sok tak, by znajdowało się w nim nieco miąższu. Ma to znaczenie, ponieważ włókna zawarte w owocach nieco opóźniają trawienie zawartych cukrów. To oznacza, że w przypadku soków, gdzie włókien nie ma, duża ilość cukru zostaje od razu uwolniona do krwi, a to nie jest oczywiście zdrowe. Ponadto taki sok zawiera o wiele mniej błonnika, a to właśnie on zapobiega nowotworom jelita grubego i zmniejsza poziom cholesterolu.basket-reflection-987110-m Warzywa a owoce O ile jedzenie nieograniczonej ilości owoców niekoniecznie jest zdrowe, o tyle warzywa można spożywać niemal bez żadnych ograniczeń. Zawierają one witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K i w wodzie. Z warzyw, które zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, na pewno warto wymienić kapustę. Do sałatki z kapusty warto dodać olej lub oliwę z oliwek. A jednak spożywanie kapusty bez ograniczeń może być niezdrowe, ponieważ substancje w niej zawarte utrudniają przyswajanie jodu. Na szczęście ugotowana kapusta jest już pod względem bezpieczniejsza, a według niektórych osób, także smaczniejsza.