Wielu rodziców posyłając dziecko do żłobka lub przedszkola zastanawia się, które rozwiązanie będzie dla ich pociechy lepsze – posiłki przyrządzane przez firmę cateringową, a może gotowane na miejscu? Bez względu na to, która opcja będzie dostępna, jedzenie dla smyków musi spełniać rygorystyczne warunki. O tym, że musi być zdrowe i dostosowane do dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym, wie z pewnością każdy. Musi również być urozmaicone, a przy tym i smaczne. Maluch powinien otrzymywać cztery, odpowiednio zbilansowane i pokrywające jego zapotrzebowanie energetyczne posiłki.

Co na to prawo?

żłobek catering

Z dniem 1 września 2015 roku weszła nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w myśl której placówka nie może podawać swoim podopiecznym śmieciowego jedzenia. Mowa w tym przypadku o różnego rodzaju słodkich i słonych przekąskach, jak chipsy czy paluszki. Po konsultacji z rodzicami, dyrektor obiektu może sporządzić wykaz produktów, jakie są dozwolone do spożycia. Nie dostosowanie się do tych zaleceń, jest zagrożone karą grzywny w wysokości od 1 do 5 tysięcy złotych. W Internecie można znaleźć wiele firm zewnętrznych zajmujących się przyrządzaniem posiłków dla żłobków, przedszkoli i szkół. Jedną z nich jest Zielona Kuchnia, z której ofertą można zapoznać się na stronie http://www.zielonakuchnia.org/catering-dla-zlobka/.

Menu komponowane na miejscu

Kuchnia żłobkowa musi spełnić szereg wymagań, zanim dopuści się przygotowywania posiłków dla najmłodszych. Chodzi nie tylko o odpowiednie zaplecze kuchenne, w tym wyposażenie i wystrój, ale również o kadrę. Wiele placówek odchodzi od tego rozwiązania, ponieważ nie posiada wystarczającego metrażu na zorganizowanie kuchni, a także nie chce ponosić kosztów za szkolenie personelu w zakresie doboru odpowiednich artykułów spożywczych, gdy podopiecznym jest alergik. Wszystko to wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi, które nie zawsze mogą się zwrócić.

Firma cateringowa

Dlatego tak chętnie wybieraną opcją przez wiele placówek jest podpisanie umowy z firmą zewnętrzną, której obowiązkiem będzie dowożenie posiłków na teren żłobka/przedszkola. Atutów takiego rozwiązania jest wiele. Po pierwsze, otrzymujemy gotowy produkt, który nie wymaga sprawdzania wartości odżywczych, odpowiednio dopasowany do indywidualnych potrzeb i wymagań małego brzuszka, również jeśli malec jest objęty specjalistyczną dietą eliminacyjną – bezmleczną, bezglutenową itp.. Firma cateringowa przygotowuje posiłki na bazie wysokiej jakości produktów, pochodzących od sprawdzonych dostawców, będące odpowiedzią na zasady dobrego żywienia (ogranicza wykorzystanie soli i cukru).