Od kawy często rozpoczynamy dzień, spędzamy przy niej czas w miłym towarzystwie, rozkoszujemy się jej aromatem i kofeinową mocą, jaką daje. Smak kawy zależy od jej jakości i najlepszych ziaren kawowca, z których została wykonana. Jeśli cenimy sobie powyższe właściwości tego czarnego napoju, to warto spróbować kawy Lavazza.

Lavazza z bogatą historią

Historia kawy w Europie sięga XVI wieku, kiedy to ziarna kawowca zostały do niej przywiezione z Etiopii. Przez lata klarował się jej smak i aromat, by w końcu stać się istotną częścią współczesnego świata. filiżanka z kawą lavazza Historia marki Lavazza sięga końca XIX wieku. Wtedy też włoska rodzina założyła swoją firmę. Na początku XX wieku marka opracowuje swoje pierwsze mieszanki kawy, tworzone z najwyższej jakości ziaren. To wtedy też rozpoczyna się złoty okres tej firmy, który trwa do dziś. Kawa Lavazza jest synonimem włoskiej marki, charakteryzującej się bogatym smakiem i aromatem. Fenomen tej kawy rozpoczął się jeszcze za czasów założyciela marki – Luigi Lavazza, ale tak naprawdę ostatecznie rozwinął się i ewoluował dzięki Emilio Lavazza, który rozsławił markę i nadał jej kształt. Wykonanie kawy za jego dyrektorstwa stało się profesją i wiązało się z pewnym kunsztem. To Emilio Lavazza ostatecznie skomercjalizował markę i sprawił, że stała się ona znana nie tylko w Europie i do dziś uznawana jest za jeden z najlepszych gatunków kawy.

Smak i aromat

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tej kawy: o mocnym wyrazistym smaku, jak i tym bardziej delikatnym. Lavazza tworzona jest ze stuprocentowej Arabici i takich jej odmian jak: Qualita Oro, Pienaroma czy Tierra, które pochodzą z najlepszych plantacji Ameryki, Brazyli oraz Afryki. Arabica mieszana jest także z gatunkiem Robusta. Kawę charakteryzuje intensywny smak, który jest długo wyczuwalny. W zależności od rodzaju może on być bardziej delikatny, czekoladowy, a nawet kwiatowy. Twórcy marki starają się, żeby Lavazzę charakteryzował niepowtarzalny smak i unikatowy aromat, który wybija tę markę na tle innych.