Od kawy często rozpoczynamy dzień, spędzamy przy niej czas w miłym towarzystwie, rozkoszujemy się jej aromatem i kofeinową mocą, jaką daje. Smak kawy zależy od jej jakości i najlepszych ziaren kawowca, z których została wykonana. Jeśli cenimy sobie powyższe właściwości tego czarnego napoju, to warto spróbować kawy Lavazza.
Lavazza z bogatą historią
Historia kawy w Europie sięga XVI wieku, kiedy to ziarna kawowca zostały do niej przywiezione z Etiopii. Przez lata klarował się jej smak i aromat, by w końcu stać się istotną częścią współczesnego świata. Historia marki Lavazza sięga końca XIX wieku. Wtedy też włoska rodzina założyła swoją firmę. Na początku XX wieku marka opracowuje swoje pierwsze mieszanki kawy, tworzone z najwyższej jakości ziaren. To wtedy też rozpoczyna się złoty okres tej firmy, który trwa do dziś. Kawa Lavazza jest synonimem włoskiej marki, charakteryzującej się bogatym smakiem i aromatem. Fenomen tej kawy rozpoczął się jeszcze za czasów założyciela marki – Luigi Lavazza, ale tak naprawdę ostatecznie rozwinął się i ewoluował dzięki Emilio Lavazza, który rozsławił markę i nadał jej kształt. Wykonanie kawy za jego dyrektorstwa stało się profesją i wiązało się z pewnym kunsztem. To Emilio Lavazza ostatecznie skomercjalizował markę i sprawił, że stała się ona znana nie tylko w Europie i do dziś uznawana jest za jeden z najlepszych gatunków kawy.
Smak i aromat
Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tej kawy: o mocnym wyrazistym smaku, jak i tym bardziej delikatnym. Lavazza tworzona jest ze stuprocentowej Arabici i takich jej odmian jak: Qualita Oro, Pienaroma czy Tierra, które pochodzą z najlepszych plantacji Ameryki, Brazyli oraz Afryki. Arabica mieszana jest także z gatunkiem Robusta. Kawę charakteryzuje intensywny smak, który jest długo wyczuwalny. W zależności od rodzaju może on być bardziej delikatny, czekoladowy, a nawet kwiatowy. Twórcy marki starają się, żeby Lavazzę charakteryzował niepowtarzalny smak i unikatowy aromat, który wybija tę markę na tle innych.