Przy tworzeniu wina w domowych warunkach potrzebujemy wielu rozmaitych narzędzi i półproduktów. Żaden chyba jednak nie jest tak istotny jak sprawdzona prasa do owoców, która znacznie ułatwia pozyskanie materiału do stworzenia alkoholu z własnych owoców czy z owoców pochodzących ze sprawdzonego, ekologicznego źródła.

Jak można się spodziewać, prasy do owoców mają różną budowę, ale również rozmaite cechy, które sprawiają, że są bardziej albo mniej pożądane. W ten sposób dobrze jest wybierać prasę, która najlepiej spełni nasze oczekiwania względem tempa pozyskiwania soku, ale również jakości materiałów, z którego jest wykonana, czy trwałości przy częstszym użytkowaniu.

Stopień zapotrzebowania

[caption id="attachment_10254" align="alignleft" width="300"]Prasa do owoców - sklep winodomowe.pl Prasa do owoców - zdjęcie ze sklepu winodomowe.pl[/caption]

Podstawowym kryterium podczas wyboru prasy do owoców (np. https://www.winodomowe.pl/product-pol-651-PRASA-do-owocow-5-9L.html) jest stopień zapotrzebowania na nastaw owocowy. Co to oznacza? Przede wszystkim to, ile owoców będziemy przepuszczać przez prasę oraz jak często będziemy to robić. Jeśli potrzebujemy prasy do rzadkiego użytkowania domowego przy niedużych ilościach owoców, to świetnym rozwiązaniem będzie przede wszystkim zdecydowanie się na sprzęt mniejszy, o mniejszej przepustowości. Z kolei prasa większa oraz pozwalająca zwiększyć tempo prasowania i wyciskania owoców przyda się w przypadku, gdy mamy potrzebę przerabiać sporo owoców naraz, a taką czynność będziemy wykonywać również regularnie.

Istotne cechy prasy do owoców

Istnieją pewne cechy, na które warto zwrócić uwagę, wybierając prasę do swojego użytku. Przede wszystkim chodzi o charakter prasy. Tutaj zdania są podzielone – część osób poleca prasy śrubowe, podczas gdy inni wolą te hydrauliczne. Ważne jest, aby dobrze wybrać markę prasy, bo to ona w dużej mierze będzie świadczyć o jakości produktu. Lepiej unikać elementów drewnianych w samym mechanizmie, jako że mogą się one szybko niszczyć; korzystne jest natomiast inwestowanie w sprzęt ocynkowany czy w inny sposób zabezpieczony przed korozją. Aby uniknąć pojawiania się rdzy, warto zadbać o to, aby prasa do soków była przechowywana w bezpiecznym miejscu, z dala od warunków atmosferycznych, ale również regularnie czyszczona po każdym wyciskaniu soku. Łatwość czyszczenia będzie istotna zwłaszcza w przypadku pras użytkowanych regularnie.

Oczywiście, istotne jest, aby prasa do soków posiadała certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Choć wydaje się to oczywiste, to w przypadku niektórych, tanich produktów takie certyfikaty są nieobecne, a wówczas prasy nie powinno się stosować do wytwarzania alkoholu w ogóle – jest to zwyczajnie niebezpieczne dla człowieka.