Cukru z diety nie da się wykluczyć całkowicie. Co więcej, nie powinno się tego robić, ponieważ cukier jest jednym ze składników budujących nasz organizm i jego niedobór może prowadzić do przykrych konsekwencji. Co za tym idzie, powinniśmy uwzględnić w naszej diecie potrawy, w których składzie znajdzie się cukier, nie powinno się jednak z nim przesadzać. Trzeba umieć zachować rozsądek i znaleźć złoty środek tak, aby z jednej strony dostarczyć ciału wszystkich niezbędnych składników, a z drugiej nie pozwolić odłożyć się zbędnemu tłuszczowi. Najlepiej w takiej sytuacji przygotowywać słodycze samemu, a nie decydować się na kupno takich w sklepie. Jakie słodycze wybierać? Przede wszystkim powinno wybierać się słodycze, które zrobiło się samodzielnie – wtedy wiemy, jakiego rodzaju tłuszcz do nich został dodany (o ile został), na jakiej mące coś zostało upieczone (jeśli na przykład mamy do czynienia z ciastem albo ciastkami) oraz że nie dokładaliśmy do środka żadnych dodatkowych substancji spulchniających, konserwujących etc. Słodzić przekąski powinno się natomiast miodem. Warto dodawać orzechy i inne suszone owoce zamiast rzeczy mniej zdrowych, takich jak tłuste kremy stworzone na bazie masła czy też śmietany. Zdrowsza od mlecznej czy nadziewanej jest czekolada gorzka. Ona powinna wchodzić w skład diety, ponieważ nie tylko dodaje energii, ale też jest bogata w wiele składników odżywczych oraz witamin. Oczywiście czekolada taka powinna być naturalna i zawierać odpowiednio dużo ekstraktu z kakao. Jak często jeść słodycze? Ze słodyczami nie należy przesadzać, dlatego zjedzenie zdrowej słodkiej przekąski raz czy dwa razy w tygodniu powinno wystarczyć. Najlepiej zastępować słodką herbatę czy też kawę naturalnym sokiem z owoców albo przetworem w postaci powideł lub dżemów. Jeśli uprawia się sport, jeżeli codziennie ma się naprawdę duży wysiłek, wówczas można zdecydować się na dietę bardziej obfitą w słodycze, ale cały czas w te przygotowywane własnoręcznie, wtedy ma się gwarancję ich jakości.