Czerwona witamina K

Mówi się, że witamina K jest czerwoną witaminą. Odpowiedź na pytanie „dlaczego?” jest banalnie prosta. Po prostu witaminka K związana jest bezpośrednio z krwią, a konkretnie odpowiada za krzepliwość krwi. Co to oznacza? Zapobiega krwotokom, wylewom do mózgu. Dzięki temu eliminuje upośledzenia, do których mogłoby dojść przy wylewom do mózgu.pobrane (1)

Witaminę K powinno się podawać dziecko od 8 doby życia aż do ukończenia trzeciego miesiąca życia. Chodzi o dzieci karmione mlekiem matki, ponieważ witamina K nie przedostaje się do organizmu z mlekiem.

Co trzeba wiedzieć o witaminie K? Rozpuszcza się w tłuszczach, wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi. Podzielić ją należy na witaminę K1, którą uzyskuje się z pożywienia, K2, którą produkują bakterie jelitowe oraz witaminę K3, która jest syntetyczna, czyli podawana sztucznie. Witamina K jest odpowiedzialna za uszczelnianie naczyń krwionośnych,  wpływa na organizm przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie.

Niedobory witaminy K powodują przedłużenie krzepliwości krwi, u niektórych osób może nawet pojawić się krwiomocz oraz samoistne wybroczyny i siniaki na skórze. Kiedy zabraknie witaminy K, jak już wspomniano wyżej, może dojść do wylewów do mózgu, krwawienia z przewodu pokarmowego, dziąseł i pępowiny. Skutkiem braku tej witaminy w organizmie są również krwawe wymioty, nie gojenie się ran. Dziecko z niedoborami ma zaburzony proces wzrostu i ogólnego rozwoju organizmu.

Warto zwrócić uwagę na poziom witaminy K przy długim stosowaniu antybiotyków. Uważać też trzeba z przedawkowaniem, ponieważ można przesadzić z jej ilością w organizmie.

Related posts