Jeśli chcemy zachować zdrowie przez długi czas, jeśli nie chcemy cierpieć na różnego rodzaju dolegliwości, począwszy od żołądkowych, przez wszystkie inne, takie chociażby jak choroby układu odpornościowego albo układu krążenia, koniecznie powinniśmy przestrzegać zdrowej diety. A jej nieodłącznym elementem, który powinno spożywać się każdego dnia bez wyjątku, są warzywa. Zawierają one wszystkie niezbędne witaminy oraz minerały, które pomagają organizmowi być silnym oraz odpornym. Dzięki warzywom będziemy tryskać nie tylko samym zdrowiem, ale przede wszystkim energią. Poprawi nam się samopoczucie, a zauważmy także dużą poprawę jeśli chodzi o kwestie wagi. Sylwetka, zwłaszcza jeśli będziemy też ćwiczyć, wysmukli się, a my na siebie będziemy patrzeć w lustrze z przyjemnością. Dlatego nie zapominajmy o tym, żeby codziennie jeść warzywa. Które warzywa są najzdrowsze? najzdrowze warzywaNiektóre warzywa są bardziej zdrowe, inne natomiast zawierają mniej składników odżywczych, niemniej jednak warto jeść wszystkie. Pamiętajmy o tym, że najlepsze są te najmniej przetworzone, a więc surowe. Jeśli tylko możemy nie gotować warzyw, na przykład marchwi, nie róbmy tego. Jeśli już musimy ugotować, bo nie da się ich zjeść na surowo, co można mówić na przykładzie ziemniaków, powinniśmy zainwestować w maszynę do gotowania na parze albo przynajmniej gotować je w mundurkach (inne warzywa analogicznie – w skórkach). Pod skórą znajduje się bowiem najwięcej wartości odżywczych. Jeśli się ją najpierw obierze, a potem jeszcze ugotuje warzywa, wówczas stracą one większość swoich właściwości. Najzdrowsze są warzywa o kolorze zielonym oraz intensywnie czerwonym. Będzie więc z jednej strony zdrowy szpinak czy brukselka, z drugiej natomiast pomidory czy czerwona papryka. Jak często jeść warzywa? Warzywa powinno się jeść codziennie. Tak naprawdę nie ma limitów (jak chociażby w przypadku owoców, które zawierają bardzo dużo fruktozy, a więc cukru, który może odkładać się w postaci zbędnych kalorii, gdy przesadzi się z ilością zjedzonych owoców), im więcej, tym lepiej. Mówi się, że najbardziej optymalne jest zjadanie pięciu porcji warzyw dziennie.