Naturalne wzmacnianie odporności

pobrane

Chłodne dni to sezon na przeziębienia i grypy. Gdy za oknem szaro, buro, pada deszcz i wieje wiatr, nie trudno o infekcje. Najbardziej cierpią na tym dzieci, które lawinowo zarażają się nawzajem w szkole. Czy można w jakiś sposób wzmocnić swoja odporność tak, aby jak najłagodniej przejść przez ten nieprzyjazny czas?

W aptekach jest mnóstwo suplementów diety, które mają za zadanie pomóc organizmowi w zwalczaniu drobnoustrojów, a także poprawić ogólną kondycję. Przed zakupem warto sprawdzić skład każdego preparatu, a nie polegać wyłącznie na sloganie. Czasem może się okazać, że środki, które kupujemy na dwie różne dolegliwości, w rzeczywistości są bardzo podobne chemicznie. Warto jednak zastosować naturalne metody wzmacniania odporności i zastosować kilka dietetycznych trików.

Witamina C

Witamina C odgrywa kluczowa rolę w prawidłowym metabolizmie, wzmacnia naczynia krwionośne, jest antyutleniaczem, pobudza pracę układu immunologicznego. Bardzo dużo tej cennej dla zdrowia witaminy znajduje się w owocach dzikiej róży, której jesienią jest pod dostatkiem. Co ciekawe, właściwości tych owoców pozostają nieruszone nawet wtedy, gdy są ususzone. Dzika róża rośnie na łąkach, w lasach, czasem jest sadzona na osiedlowych skwerkach ze względu na piękne kwiaty, ale można ja kupić w sklepie w postaci suszonych owoców, lub herbatki. Z owoców można robić kompoty, syropy, napary- każda postać ma dobre działanie.

Czosnek

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który (w przeciwieństwie do antybiotyków chemicznych) nie narusza flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Zawarte w czosnku olejki eteryczne zawierają siarczany, które skutecznie wybijają mikroorganizmy, a także wirusy i grzyby. Pomagają zwalczyć niektóre gatunki pasożytów jelitowych. Warto od czasu do czasu przyrządzić sobie napój z mleka, masła i ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę.

Buraki

Sok z surowych buraków oczyszcza krew i wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w nim substancje zapobiegają starzeniu się, a także pomagają pozbyć się metali ciężkich, które zakłócają metabolizm. Oprócz tego buraki są bardzo tanie, a przy tym smaczne. Wyciśnięty sok należy zmieszać ze świeżym sokiem z marchwi i ogórków w proporcji 2:1:1 i popijać w ciągu dnia (minimum jedną szklankę). Taki pyszny sok spokojnie może stać w lodówce 3 dni.

 

Related posts